30 Ekim 2010

Köpeğinizi Seçmek İçin Yardımcı Bilgiler

          Eğer yavru bir köpek almaya karar verdiyseniz, bu sevimli ufaklık büyüyecek ve yaşamı boyunca size ihtiyaç duyacaktır. Sadece fiziksel sağlığıyla ilgili değil, duygusal yaşamındanda sorumlusunuz.
Köpeğiniz yetişkin olduğu zaman çok fazla egzersiz, aktivite ve zihinsel uyarı isteyecektir.
          Evinize bir köpek getirmeye karar verdiniz, ama bu kararı vermeden önce bazı şeyleride değerlendirmenizde fayda var. En basiti; beraber yaşadığınız insanların köpeğe karşı alerjik reaksiyonları olabilir ve sadece bu sebepten ötürü ondan ayrılmak gerçekten üzücü bir durumdur.
          Özellikle iri bir ırk seçmeyi düşünüyorsanız yada ekstra bakıma ve özene ihtiyaç duyan bir köpek almayı düşünüyorsanız finansal planlamalarda yapmanız gerekir. Aşıları, ekipmanları, oyuncakları, parazit koruması ve sonradan ortaya çıkabilecek veteriner masraflarını dikkate alarak aylık masrafı konusunda bir tahmin çıkartmalısınız.
          Alacağınız köpeği  seçmeden önce  kendi yaşam alanınıza uyum sağlayıp sağlayamayacağı
  konusunda  düşünün. Bu arada bir cinsi seçerken koku probleminide unutmayın. Büyük ırk köpekler küçük bir evin kokmasına neden olabilir.
          Peki erkekmi ? dişimi? bu tamanen sizin kişisel tercihinizdir. Davranış açısından dişi köpeklerin eğitim süreci daha kolaydır ve daha fazla sevgiye ihtiyaçları duyarlar. Erkek köpekler ise genelde daha aktif, baskın ve saldırgan olabilirler. Tabii ikisi arasında oyun ve heyecan açısından fazla fark yoktur.
           Yavru köpekmi? yetişkin mi? bu ikisi arasında karar veremiyorsanız aradaki farkları değerlendirelim. Yavru köpek edinmek her zaman daha avantajlıdır, sizden daha kolay etkilenirler ve aileye uyum sağlamaya daha yatkınlardır. Yavru köpeğinizi kendi gözetiminizde büyütürseniz ilerde daha az davranış sorunuyla karşılaşırsınız. Yetişkin köpeklerin avantajı ise ev terbiyesi almış olmalarıdır. Aşı, eğitim ve satınalma  masraflarıda karşılanmış olabilir.
          Köpeğinizi alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus nereden alacağınızdır. Eğer safkan bir köpek alacaksanız güvenilir yerlerden almaya dikkat edin. Safkan köpek almak ilerde huyunu suyunu az çok kestirmeniz ve varacağı boyutu önceden bilmeniz açısından yararlı olacaktır.
           Bir çok eğitmen yada Dr. köpeğinizi petshoplardan almanızı tavsiye etmez, bazıları çok iyi olabilir ama burda tercih yine size kalmış. Bu arada seçiminizde dikkatli olursanız, ilanlar aracılığıyla muhteşem bir köpek bulmanızda olasıdır.
            Maalesef barınaklarda, bir hevesle alınmış sonra bir sebepten sokağa atılmış binlerce cins köpek bulunur ve bu köpeklerin bir çoğu gençtir. Bu seçeneği değerlendirmek istiyorsanız almadan önce köpeği mutlaka defalarca ziyaret edin, köpekle beraber yürüyüşe çıkın ve mutlaka ailenizinde fikrini alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

bunlarda ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...