29 Ekim 2010

Köpeğinize Havla Komutunu Nasıl Öğretirsiniz

            
                RoxyE 'Havla-Konuş' komutunu ne kadar öğretmek istedimse bir türlü yapmamıştı. Zira kendileri üzerine kapı kapanmadığı  veya yalnız kaldığı zamanlar dışında pek sesini çıkarmaz.
               Bu komutta doğru zamanlama  çok önemli. Çünkü çoğunlukla köpeğimizin kontroldışı havlamasını  istemeyiz. Yanlış zamanlarda havlayan köpekleri kontrol etmede başarıyla kullanılabilir yada tam tersi bir etkide yaratabilir diye düşünüyorum. Neyse, en sonunda 'Konuş' komutunu kaptı akıllı oğlum.
                Bütün iş köpeğin havladığı uyarıcıyı bulmakta bitiyor. Gerisi çok kolay. Ben kapı zili falan denedim ama yok havlamadı. Dediğim gibi bizimki zaten çok nadir havlıyor. Nihayetinde başardım, şimdi her iki komuttada havlıyor kerata.

  'HAVLA' komutunu nasıl öğretebiliriz?

1- Öncelikle gözlemleyin. Köpeğiniz nelere tepki veriyor?(örneğin kapının çalması yada bir yiyeceğin ulaşamadığı yükseklikte tutulması).
2- Havladığı anda ödüllendirin ve bunu üst üste yirmi defa tekrarlayın.
3- Uyarıcıya havlamadan önce 'Havla' yada 'Konuş' komutu verin, ardından ödüllendirin. Sizin komutunuz dışındaki havlamaları kesinlikle ödüllendirmeyin.

Goldenlar genelde çok havlamadıkları için tepki verdiği şeyi bulmam biraz zaman aldı. Sonunda elektrikli süpürgeye havladığı anda yakaladım ve tek alıştırmada öğrendi. Uygulaması zevkli ve basit bir oyun. Artık her iki komutada havlıyor.


İpucu:  Komutu öğretmek için uyarıcı bulamıyorsanız ses çıkaran bir şeyleri denemenizi tavsiye ederim,tabii korkutmadan (elektrikli süpürge gibi). Genelde engellendikleri zaman havlarlar, elinizde tuttuğunuz bir yiyeceğide ona göstererek havlamasını sağlayabilirsiniz.
           Unutmayın;
Köpeğinizi eğitmek için zaman harcamanız her ikinizinde en iyi sonuca ulaşmasını sağlar.



1 yorum:

Etiketler

bunlarda ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...