9 Aralık 2010

Köpeğinizin Davranış Sorunları Varsa

Burada sıralanan davranış sorunlarının bir kısmı yada tümü her köpek sahibinin sıkça karşılaştığı bir durum mutlaka. Öyleki okurken kendimizden bile bir kaç şey buldum. Kesinlikle faydalı olduğunu düşündüğüm içinde hemen yazmaya koyuldum. Bir çok sorunun cevabı ve düzeltmelerin nasıl yapılması gerektiği konusunda yol gösterici bir içeriğe sahip bu yazı eminim bir çok kişinin işine yarayacak....

- Eğer köpeğinizin davranış sorunları varsa, üzülmeyin. Çünkü her köpeğin davranış sorunları olur.
- Önlemek düzeltmekten çok daha kolaydır.
- Eğitimde tekrar yaparken hassas davranın.





Köpekler kinci oldukları için kötü davranmazlar;
çiğnemeleri, havlamaları, kazmaları, yada zarar vermeleri skoru eşitlemek için değildir. Bunları heyecanlandıkları yada sıkıldıkları için yaparlar. Duygusal olarak daha karmaşık bir tür olduğumuzdan köpeğin sinsiliğimizi paylaştığı hatasına düşeriz. Köpeğin yaşamı oldukça sadedir. Köpekler fiziksel, sosyal ve zihinsel uyarıya gereksinim duyar; bu gereksinimler karşılanmazsa davranış sorunları gelişebilir.

Nedeni Yok Etmek
Bir çok istenmeyen davranışlar önemsiz, başa çıkması kolaydır ama bazıları değiştirilmesi gerekecek kadar antisosyaldir. Bunu yapmanın basit bir yolu, o sorunun tekrar oluşma şansını minimuma indirmektir. Örneğin; köpeğiniz çöpünüze akın düzenliyorsa, çöp kutunuzu ortalıktan kaldırın. Köpeğiniz, kedinin tuvaletindekileri lezzetli yiyecekler olarak görüyorsa, onu ulaşamayacağı bir yere kaldırın veya tuvalettin suyunu içiyorsa, kapağı kapalı tutun. Köpeğiniz yalnız kaldığında onu fıstık ezmesi doldurulmuş bir çiğneme oyuncağıyla kafesine koyun.

Ödülleri Anlamak
Köpeğinizin kötü davranışının sebebini anlamaya çalışın. Belirli bir davranış için bir ödül alıyorsa, bunu anlamak kolaydır: Örneğin köpeğiniz masaya gelip yemek için yalvarıyorsa, bunun nedenin aileden birinin ona yiyecek vermesi olduğunu görebilirsiniz. Bazen ödül o kadar açık değildir. Köpek bir başka köpek gördüğünde titrer ve sizde onu teskin etmeksizin oradan alırsanız titremesini ödüllendirmiş olursunuz. 
          Köpeğiniz ayakkabıları çiğnemeyi seviyorsa ailenizi ortalıkta ayakkabı bırakmamak konusunda eğitin ve köpeğinize çiğneme oyuncakları sağlayın. Köpeğiniz merhaba demek için üzerinize atlıyorsa, eve geldiğinizde onu oturmaya eğitin ve atlamak için cezalandırmak yerine oturduğu için ödüllendirin. Köpeğiniz bir gürültü duyduğunda havlıyorsa, onu bul ve getire eğitin; ağzında yumuşak bir oyuncak varken havlamak zor olur. 

Otomatik Düzeltmeyi Mutlaka Deneyin
Köpeğin kendisine bir şeyi yapmaktan vazgeçmeyi öğrettiği durumlar yaratın:
- Çiğnenmesini istemediğiniz şeylerde acı elma spreyi, acı sos veya diğer güvenli ama hoşuna gitmeyen lezzetleri kullanın;
- Köpeğinizin siz yokken bunların üzerine atlamasını istemiyorsanız pencereler, yatak ve ya kanepe içine pahalı olmayan titreşime hassas alarmları kullanın;
- Evdeyken köpeğinizin yapmasını istemediğiniz bir şeyi yaptığını görürseniz; elinizin altında tuttuğunuz bir su tabancasından su püskürterek veya içine bir kaç bozuk para konulmuş teneke bir kabı sallayarak çıkardığınız ses çok işe yarayabilir (Bazı köpekler sudan hoşlanır, o yüzden ikincisini yapmak daha kolay ve etrafın ıslanmasından çok daha iyi ).

Sıkıntı Sorunları
Çiğneme, kazma, atlama veya ritmik olarak ileri geri yürüme, sıkıntı veya ayrılma anksiyetesinin belirtileridir. Bu özellikle barınaktan alınmış yada sahiplerine fazlasıyla bağımlı hale gelmiş köpeklerde yaygındır.
Köpeğinizin sıkılmasını önlemek, bu nedenle meydana gelen sorunları çözümlemekten daha kolaydır.





Kynk: Bruce Fogle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

bunlarda ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...