7 Aralık 2010

Tuvalet Alışkanlığı Kazandırmak İçin Bütün Detaylar

Sanırım yavru köpeği olanların en çok çözüme ihtiyaç duyduğu konu büyük olasılıkla tuvalet eğitimi. Zira blogum da en çok okunan konuda bu. Biz olayı çözümledikmi ? Evet, şu an itibariyle Roxy 6,5 aylık ve dışarda tuvalet eğitimini tamamladı.
 Neyi, nasıl yapmalıyım?, nerden başlamalıyım? gibi kafanızı en meşgul eden ve en çok çözüm aradığınız soruların cevaplarını bu yazıda bulacaksanız. Bu konuyu yeniden gündeme getirmemin sebebi ise; çoğu köpek sahibinin yeni ve çok daha detaylı
cevaplara ihtiyaç duyması.
Bu yazıda çok uzun olmaması için sadece yavru köpeğinize evdeki tuvalet rutinine alıştırmak ve önüne gelen her yere tuvaletini yapmamasını sağlamak için detayları anlatacağım.
Hadi Başlayalım!!!
- Öncelikle yavru köpeğinizi eve getirdiğiniz anda Ona ait alanı hemen belirleyin.. Mama kapları ve yatağının bulunduğu yeri daha sonra değiştirmek istemeyeceğiniz bir yer olmasına özen gösterin. Tuvalet ihtiyacını karşılayacağı alanın yatağına ve mama kaplarının bulunduğu alana yakın bir yer olmamasına özen gösterin.
- Evdeki bütün halıları kaldırın.
- Evdeki tuvalet rutini mümkünse balkonda olmalıdır ama onun için çok uzak bir mesafe olmamasına da dikkat edilmelidir. Yani ihtiyacı geldiğinde hemen gidebileceği yakın bir yer belirlenmelidir.
Gazete kağıdı yada bunun için petshoplarda satılan çiş spreyleri ve çiş pedleri ilk zamanlarda belirli bir yere tuvalet alışkanlığı kazandırmak için en büyük yardımcı nesnelerdir.
- Doğru yere yaptığında ise bol sevgi ve yine ödül olmalıdır.
- Yanlış yere yaptığında cezalandırmak, bağırmak,vurmak,burnuna bastırmak,kapatmak gibi cezalar onun daha çok kafasını karıştırmasına neden olur. Yanlış yere yaptığını gördüğünüz anda asla bağırarak üzerine yürümeyin yada burnunu kakasına-çişine bastırmayın.
- Eğer yavru köpeğinizin yanlış yere tuvaletini yaptığını görürseniz, onu alıp o bölgeye götürün ve kalın ve kararlı bir ses tonuyla ''Hayır'' deyin. Ardından dışkıyı kağıt havlu ile temizleyin. Yavruyu ve kirli kağıt havluyuda yanınıza alarak belirlediğiniz tuvalet alanına götürün. Kağıt havluyu zemine koyun ve yavru köpeğinize koklatın. Bu sahne onun bir dahaki sefere bu bölgeye tuvalet ihtiyacını gidermesini sağlayacaktır. Bundan sonraki zamanlarda bu tür kazaları önlemek için yavruyu daha yakından gözlemlemeniz gerekecektir.
- Daha sonraki zamanlarda yavrunuzu tuvalet ihtiyacını gidermek isteyen davranışlar sergilediğini farkederseniz hemen uygun bir ses tonu ile ''Hayır'' diyerek bir an evvel onu doğru alana götürmelisiniz.
- Evde uygunsuz bir yere yaptığı tuvalet ihtiyacını çok iyi temizlemeniz gerekir.
 Bunun içinse daha önce bu konuyla ilgili yazdığım yazıya buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.
- Yavrunuz küçükse diyelimki 2 aylıkken evinize geldi. Dışarıya alıştırmak için 2 ay daha bekleyebilirsiniz, çünkü bu zamanlarda siz ne yaparsanız yapın, tuvaleti geldiği zaman tutamayacağı için ihtiyacını hemen giderecektir.
- Yavrunuz 4 aylık olduğunda artık belirli bir rutin oluşmuş olacaktır ve sizde gözlemleriniz dahilinde ne zaman ihtiyacını karşılamak istediğini az-çok anlamış ve öğrenmiş olacaksınız. Ve buda dışarda eğitime başlamak için ne zaman dışarı çıkartmanız gerektiği konusunda ipucu olucak.
Dışarda tuvalet eğitimiyle ilgili 2 adet post yayınlamıştım daha önce ama bununla ilgili çok daha ayrıntılı bir yazı yazmak var aklımda..

birincisi için: buraya tıklayarak ilgili linke ulaşabilirsiniz.
ikincisi için: buraya tıklayabilirsiniz.

Benimde ilk başlarda tuvalet konusuyla ilgili sıkıntım oldu ama Roxye hiç (çok sabrım taşmasına rağmen) ağır cezalar vermedim. Verdiğim en büyük ceza; bir süre ilgilenmemek veya hiç konuşmamak oldu.
Unutmayalım her yavru bir bireydir. Sabır ve kararlılık, uzun vadede sizi mutlaka ödüllendirecektir. Bu yüzden yavru köpeğinizin cesaretini kırmayın ve onu yermeyin...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

bunlarda ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...