1 Aralık 2010

Yavru Köpekler Hakkkında


Daha önce bir köpeğe sahip olmanın güçlüklerinden bahsetmiştim. Köpek beslemek dışardan gözüktüğü gibi sadece sevmekle bitmiyor. Hayatınızın bir kısmını değil tamamını kaplıyor, nerdeyse onsuz hiç bir şey yapamaz hale geliyorsunuz. Özellikle yavru bir köpeği sahiplendiyseniz
 ve daha önce köpek beslemekle ilgili hiç bir fikriniz yoksa çok çok çok iyi düşünün çünkü dönüşü olmayan bir yola sapıyorsunuz. Hatta bence en güzeli yakın çevrenizde köpeği olan biri varsa bir iki günlüğüne evinizde misafir edin yada imkanınız varsa o evi bir kaç saat ziyaret edin. Köpek sahibi olan insanların fikirlerine başvurun. Bazen almaya çok hevesli olduğunuz o masum minik, geçici hevesinizin kurbanı olabilir yadaa evdeki bütün düzenin değişmesiyle eski düzeninize geri dönmek isteyebilirsiniz. Hayatın içinde her an her şey olacaktır. Taşınmak, yurtdışına gitmek, şehir değiştirmek, okula gitmek, bebek sahibi olmak, bebek beklemek, evlenmek vs vs...
Bunlar yada benzer durumlarla her an karşılaşacağınızı bilerek seçimizi yapın. Sonradan pişman olmamak ve istenmeyen ayrılıklara önlem almak için... Tabii birde sadece dış görünüşünden etkilenerek seçtiğiniz bir köpek belki sizin aradığınız olamayabilir. Irk özelliklerini sadece belirli kaynaklardan tekdüze okuyarak değil yine mümkünse bu konuda tecrübesi olan insanların fikirlerine başvurarak seçim yapmanız izlenecek en doğru yol olacaktır. Her ırka ait köpeğin kendine özgü karakteri olacağınıda unutmamak gerekir....
Her şeye rağmen karar bir yavru bir köpek edinmeye karar verdiyseniz sorumluluğunu aldınız demektir. İlk başlarda bazı zorluklara katlanarak sabrınızı en üst seviyede tutarsanız insanlık tarafından bilinen en tatmin edici dostluğa şahit olacaksınız demektir.

Bu hatırlatmadan sonra esas konuya geçiyorum.
Geçen ay Proplanın hediyesi olan ''Yavru Köpek Bakım Rehberi'' elime geçti. Çok önemli bilgileri özet halinde içeren bu kitap en ihtiyaç duyulan yanıtlara iyi bir kaynak olabilir.
kitapta okuduğum bazı önemli kısımları kısaltarak paylaşıyorum...

Yavru Köpeği Eve Getirme
Yavru köpeğinizi sütten kesilir kesilmez ve doğduğu yere çok fazla alışmadan almanız en doğrusudur. Yavru 7 haftalıkken onu 'evinize' getirmeniz ideal zamandır. 7 haftalıkken hem kuru mama yiyebilecek kadar büyük hemde sizinle dostluk bağı kurucak kadar küçüktür.
Köpeği Ne Zaman Almalı?
Yavruyu hafta sonu eve getirmek en idealidir. Bu şekilde iki tam gün boyunca ailenizle yada kendi başınıza onu eğitmeye başlamak ve veterinere götürmek için zamanınız olur. Ayrıca bu durum, yavrunun evin diğer üyelerini tanımasına yardımcı olur. En iyisi onu heyecan ve gürültü ile bunaltmamaktır. Tabii dışarda kendi halindede bırakmamalısınız. Zira kaçıp gitme, başka bir hayvan yada taşıt tarafından zarar görme olasılığı vardır.
Yavru Köpeğinizi Yeni Eviyle Tanıştırmak
Evin hangi köşesinin ona ait olduğunu anlaması için yavru köpeğinizi eve getirir getirmez yeni yerini, oyuncaklarını, su ve mama kabını gösterin. Uyurken ve dinlenirken rahatsız etmeyin. Annesinden ve kardeşlerinden yeni ayrıldığı için bir iki gece eski yerini özleyebilir, ağlayıp sızlarsa şaşırmayın ve üzülmeyin.
Yeni Ailesiyle Tanıştırmak
Tüm aileye köpeği nasıl tutmaları gerektiğini gösterin. Her zaman bir elinizle popusundan bir elinizlede göğsünden tutun. Sert bir şekilde oynamaktan kaçının, kendi kendine size yaklaşmasına izin verin. Yavru köpeğiniz sizden talimat, rahatlık ve koruma bekler. Onun için her şey yenidir. Onunla konuşun, ilk başlarda sözlerinizi anlamaz ama kısa zamanda sesinize ve komutlarınıza karşılık vermeyi öğrenecektir.Sık sık onunla konuşun ve nazik olun.
Misafirlerle Tanıştırmak
Yavru köpeğinizi gelen misafirlerle tanıştırmak sosyalleşmesi için önemlidir ve onun yabancılardan korkmasını azaltır, daha arkadaş canlısı yetişkin bir köpek olmasına katkı sağlar.
Mutlaka tasmasını ve kayışını kullanın. Böylece zıplamasını engellemiş olursunuz. Otur komutunu verin ve pozisyonu almasına yardım edin. Ayrıca diğer yetişkin ve misafirlerden de ona nazik davranmaları ve konuşmaları yanında, onu doğru bir şekilde tutarak haklarına saygı göstermelerini isteyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

bunlarda ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...