26 Kasım 2010

İnsanların Üzerine Sıçrama

İşte en büyük sorunumuz. Dışarıda yürürken yada evimize biri geldiğinde insanları üzerine atlaması Roxyinin en gıcık olduğum huylarından biri. Bu durum o kadar zorluyorki beni bazen sinirimden yürüyüşü kısa kesip hemen eve giriyorum. Hiç tepki vermeyen, onu görmezden gelen insanların bile üzerine atlayıp kendini sevdirmek istiyor kuduruk naciye. Anasını babasını görse bu kadar delirmez heralde.
Tabii o anda dışardan bakan birinin gözüyle; ne yaptığı belli olmayan, kayışını deli gibi çekiştiren, sıçrayıp duran bir köpek ve sahibinin bağrışmaları eşliğinde olay iyice trajikomik bir hale dönüşüyor. Sanırsınki yanımda bir köpek yürümüyorda, çölde bulduğum vahşi bir atla çebelleşiyorum.Bıraksam birilerinin peşine takılıp gidecek nerdeyse. Evet aynen öyle bizimkinin içinde vahşi bir at var ve birini gördüğünde dışarı fırlıyor. İnsanları korkutuyo deli farkında bile değil. 
İkinci büyük sorunsa yine birini gördüğünde hemen çiş patlatması. Geçen gün onu seven bi kızın ayağına işedi. Kızın yanımızdan bi kaçısı vardı. Rezil olduk cümle aleme (:
Bu iki büyük sorun büyüdüğünde muhtemelen yok olucak ama bakalım ben o günleri görebilecekmiyim?

Benimki gibi insanların üzerine atlayan bir köpeğiniz varsa çözüm için ne yapmalı;
- Önce alternatif davranışı öğretin ve ödülledirin. Sakin ve dikkat dağıtıcı ortamlarda alıştırma yapın.
- Motive edici bir ödülü ve hareketi durdurucu olarak kullanacağınız bir nesneyi yanınızda bulundurun.
- Problemli davranış sahnesini oluşturun.
- Problemli davranışı yapmaya başladığı an durdurun. Burada bir yardımcıyla beraber çalışmak daha faydalıdır.
- Köpeğinize alternatif olarak öğrettiğiniz davranışı yapmasını isteyin ve ödüllendirin. (Örneğin; kendi minderinde yatarak beklemesi gibi.)
- Bu egzersizi bir kaç kez yardımcıyla yer değiştirerek deneyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

bunlarda ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...