- Öncelikle sakin olun.
- Önce kendinizi sonra köpeğinizi güvenceye alın.
Eğer köpeğiniz ciddi bir şekilde yaralandıysa erken davranmak ve hemen harekete geçmek onun yaşamını kurtarabilir. İlk olarak durum değerlendirmesi yapın: Hala risk altındaysa kendinizi tehlikeye atmadan duruma müdahale etmeniz ve köpeğinizi yerinden oynatmanız gerekebilir. Köpeğinizi zapt edip kalp atışlarını ve soluk alışını kontrol edin. Bu yaşamsal işlevler durmuşsa yapay solunum veya kalp masajı yapmanız gerekir. Tüm bu sistemler iyi durumdaysa, incinme veya kırık kemik gibi fiziksel yaralanmalar olup olmadığına bakın. Yaralanan köpeği mümkün olduğunca çabuk veteriner muayenesinden geçirtin. Bir kaza sonrasında köpeğiniz iyi bir durumda gibi gözükebilir ancak bir iç yaralanması olabilir.
Soluk alışını kontrol edin
Yaralı köpeğin soluk alışını göğsündeki hareketlere bakarak kontrol edin. Köpeğin soluk alışı durmuşsa, hemen yapay solunum yapılması gerekebilir.
Veterineri görene kadar köpeğin soluklarını gözlemleyin. Köpeğinizi incelerken soluk alışla nefes nefese olmak arasındaki farkı ayırt etmeniz gerekir.
Soluk yollarını temizleyin
Yaralı köpek bilinçsiz ama soluk alıyorsa, hemen boynunu düzeltin. Ağzında soluk yolunu kapatan bir şey varsa temizleyin ve dilini hafifçe ileri doğru çekin.
Geçici ağızlık hazırlamak
Yaralı bir köpek acı duyduğu için yada korkmuş olduğu için varsa ağızlık takılmalıdır. Gazlı bir bez yada şerit şeklinde yırtılmış yumuşak bir malzemeyle ağızlık hazırlayın.
Ağızlık hazırlamak için; şerit şeklinde bir kumaş parçasını köpeğinizin burnuna uyacak genişlikte ilmik yapın. İlmiği burnundan geçirin ve düğüm atmayın.
Kumaşı burnun altında çaprazlayın ve köpeğin kulaklarının ardında sarın, güvenli bir ilmik düğümü atın. Çengelli iğneylede tutturabilirsiniz.
*Kaynak: Dr.Bruce Fogle
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder