24 Kasım 2010

Köpeğinizi Evde Muayene Etmek

Köpeğinizi, evde muayene etmek hem kolaydır, hem daha ucuzdur ve  olası hastalıkları erken dönemde ortaya çıkarır. Köpeğinizin rutin muayenelere izin vermesi teşhis konulması açısından oldukça yararlıdır.


Öncelikle genel görünüş sağlık için bir belirtidir. Kürkü doğal görünümlü olmalıdır. Tüylerdeki matlık yada parlaklığındaki azalma parazit, herhangi bir deri hastalığına yada vücudun başka bir yerindeki hastalığa işaret edebilir.
Aşağıdaki belirtilere bir bakalım bunlardan herhangi biri varsa veteriner yolu gözüktü demektir.

-Sendeleme,yıkılma,daireler çizerek yürüme veya düzgün bir şekilde  yürümekte zorlanma.
-Oturmakta, kalkmakta ve rahat etmekte zorluk.
-Işığa, sese yada dokunmaya aşırı tepki.
-Bir yana yatık baş.
-Şiş karın.
-Huzursuzluk.
-Kas spazmları.
-Tuhaf göğüs hareketleri.
-Herhangi bir akut vücut şişliği.
-Ağlama,inleme yada acı bir sesle havlama.

Köpeğinizin Ağırlığı Takip Edin
Kilo değişimleri oldukça önemlidir. Aniden kilo aldığını yada verdiğini fark ederseniz veterinere danışmanız gerekir. Bu arada yine köpeğinizin kilosunu not etmek değişiklikleri fark edebilmek açısından yararlıdır.
Kilosunu banyo tartısında tartmak için köpeğinizi kucağınıza alın ve sonra kendi kilonuzdan düşerek köpeğinizin kilosunu bulun. Küçük ve orta ırktaki köpekleri bu şekilde tartabilirsiniz. Eğer daha iri bir köpeğiniz varsa her veteriner kontrolünde tartılmasını isteyebilirsiniz.

Muayene Nasıl Yapılmalıdır?
Öncelikle baş muayenesi için;
-Gözlerde akıntı,kızarıklık,bulanıklık yada açık yara varmı diye inceleyin.
-Kulaklarda akıntı, fazla kulak kiri yada fiziksel bir hasar varmı bakın. Kulak derisinde anormallik olup olmadığını inceleyin.
-Burun serin ve ıslak olmalıdır. Her iki burun deliğinde akıntı yada akıntı belirtisi olmamalıdır.
-Dişetleri sağlıklı bir pembelikte olmalıdır. Ağızda kötü bir koku olmamalıdır. Bu arada ağzın üst kısmınıda kontrol etmek gerekir ki dişlerin arasında bir şeyler kalmış olabilir.

Vücut Muayenesi İçin;
-Elinizi yavaşça baştan aşağı gezdirin. Başını sağa, sola, aşağı ve yukarı  yavaş hareketlerle çevirin. Direnç gösteriyorsa acı duyduğu anlamına gelir.
-Köpeğinizin boynundan aşağı sırtına ve göğsüne doğru inin. Herhangi bir sertlik olması içe işlemiş bir hasar yada deri enfeksiyonu belirtisi olabilir. Tüyleri aralayarak alttaki derinin sağlığına ve kepekli olmamasına dikkat edin.
-Ellerinizi eklem yerlerinde gezdirin.Herhangi bir şişlik yada fazla bir sıcaklık varmı kontrol edin. Ayakları ve pati yastıklarına bakın. Tırnak uzunluğundan oluşan bir hasar olup olmadığını kontrol edin.


Tabiiki her muayenenin ardından köpeğinize, ödül ve bol sevgi vermeyi unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

bunlarda ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...